ACETOINE AND CHITINASE PRODUCTION BY NATIVE RIZOBACTERIA FROM WESTERN PARANÁ

Autores

  • João Paulo Silva Monteiro Universidade Estadual de Londrina (UEL)
  • Anderson José Scherer Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)
  • Lucas Mateus Hass Universidade Federal do Paraná (UFPR)
  • Luana Patrícia Pinto Korber Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Guilherme Peixoto de Freitas Universidade Federal do Paraná (UFPR)
  • Vivian Carré-Missio Universidade Federal do Paraná (UFPR)
  • Marco Antônio Bacellar Barreiros Universidade Federal do Paraná (UFPR)
  • Isac George Rosset Universidade Federal do Paraná (UFPR)
  • Luciana Grange Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Palavras-chave:

biocontrol; chitin degradation; PGPB.

Resumo

The objective of this study was to investigate 28 strains of native  rhizobacteria from the west region of Paraná, evaluating the acetoin and chitinase production capacity, because of their role in biocontrol. To quantify the acetoin production capacity, the isolates were submitted to the modified Voges-Proskauer (VP) assay in Clark & Lubs liquid medium for glucose fermentation. Metabolite production was evaluated in a spectrophotometer and it showed a wide variation in concentrations (0,476 to 1,865) for different isolates. Strains 241, 320, 326, and 273 showed higher values. According to positive results in the qualitative test of VP, 11 isolates were chosen for the tests in minimal medium containing chitin as the only source of carbon. Isolates that presented the degradation halo formation were considered as chitinolytic bacteria, evidencing chitinase activity. Among these strains, two belonged to the genus Bacillus spp. (56 and 121) and two to the genus Enterobacter spp. (292 and 151). Therefore, the present work was able to identify native strains with potential for biocontrol studies allowing to continue investigations of other metabolites produced by those bacteria in this collection regarding plant protection.

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Biografia do Autor

João Paulo Silva Monteiro, Universidade Estadual de Londrina (UEL)

Mestre em Biotecnologia pela UEL

Anderson José Scherer, Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS)

Doutorando em Genética e Biologia Molecular

Lucas Mateus Hass, Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Graduando em Agronomia

Luana Patrícia Pinto Korber, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Mestre em Engenharia Agrícola na área de concentação de Recursos Hídricos e Saneamento Ambiental. Graduada em Ciências Biológicas.

Guilherme Peixoto de Freitas, Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Graduando em Agronomia

Vivian Carré-Missio, Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Doutora em Fitopatologia. Professor Adjunto da UFPR

Marco Antônio Bacellar Barreiros, Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Doutor em Biologia Celular e Molecular. Professor adjunto da UFPR.

Isac George Rosset, Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Doutor em Química Orgânica. Professor Adjunto da UFPR.

Luciana Grange, Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Doutora em Genética. Professor Adjunto da UFPR.

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Publicado

2021-01-13

Como Citar

Monteiro, J. P. S., Scherer, A. J., Hass, L. M., Korber, L. P. P., Freitas, G. P. de, Carré-Missio, V., Barreiros, M. A. B., Rosset, I. G., & Grange, L. (2021). ACETOINE AND CHITINASE PRODUCTION BY NATIVE RIZOBACTERIA FROM WESTERN PARANÁ. Colloquium Agrariae. ISSN: 1809-8215, 16(6), 1-9. Recuperado de http://revistas.unoeste.br/index.php/ca/article/view/3395

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